Privacy Policy
ENGLISH

PRIVACY AND PERSONAL DATA PROTECTION POLICY
This Privacy and Personal Data Protection Policy is issued to all our immediate and/or prospective customers, suppliers and employees pursuant to the Personal Data Protection Act 2010 ("the Act") which came into effect on 15th November 2013.

1. Collection of Personal Data
In the course of your dealings with mTouche Technology Berhad and/or any its the subsidiaries (“mTouche”), we will request that you provide data and information about yourself (“Personal Data”) to enable us to enter into commercial transaction with you or to deliver the necessary notices, services and/or products in connection with our business. These are relevant in connection with our business process, execution, including delivery of notices, services and/or products, client relationship management, planning purposes in connection with future products, new product launches and events including promotional events with business partners within our projects or townships.

2. Personal Data
Such Personal Data may be subject to applicable data protection, privacy and other similar laws and may include but not limited to information concerning your name, date of birth, identity card number, passport number, address, gender, race, nationality, contact information and e-mail address.

3. Purpose of Collection of Personal Data
The Personal Data will be collected, processed and used by us for the following purposes:
a. the delivery of notices, services or products and the marketing of such services or products whether present or future, to you;
b. in order for you to enter into the necessary agreement and/or contract to purchase the products from us;
c. the maintenance and upkeep of customer records and development;
d. those purposes specifically provided for in any particular service or product offered by us or our partners;
e. marketing and client profiling activities regarding our latest projects, products and/or services;
f. preparation and execution of all necessary documents and agreements and/or contracts for our projects, products and/or services with you;
g. credit assessments, financial and background investigation as and when deemed necessary;
h. our internal record keeping;
i. prevention of crime (including but not limited to fraud and money-laundering);
j. meeting any legal or regulatory requirements relating to our provision of services and products and to make disclosure under the requirements of any applicable law, regulation, direction, court order, by-law, guideline, circular, code applicable to us or any member companies of our Group;
k. enable us to send you information by e-mail, regular postal mail, telecommunication means (telephone calls, SMS messages or social chat applications) or internet social media about products and services offered by selected third parties that we think may interest you but doing so we maintain control over your Personal Data and we will not disclose your Personal Data to any third parties without your prior written consent;
l. any subsequent commercial transactions in relation to any projects, products and/or services;

4. Source of Personal Data
The Personal Data will be collected, processed and used by us are sourced from wholly legitimate and transparent means such as:
a. agreements and contracts for our services;
b. official registration forms (either electronic or printed) for showcases, exhibitions or any other promotional events;
c. official Request for Information forms that are provided to you by our employees or agents;
d. any emails or any correspondences that we have received from you requesting for information or making any inquiries;
e. any forms that you have submitted on our website or any websites contracted by us;
f. any referrals from a person which have included their verifiable personal contact details;
g. Business cards that were dropped or given to our employees, agents, brokers or associates; or
h. any documents (including but not limited to statutory forms and returns) that were submitted to us for processing.

At no time will any Personal Data be purchased by us or in any way commercially acquired through the purchase or trading of illegitimate and illegal Personal Data databases or lists.

5. Rights of Access and Correction
You have the right to request access to and if required, correction of your Personal Data in our records. You have the right to:
a. request access to your Personal Data in our records for verification purposes. You may access and review all of your Personal Data held by us in person at our corporate offices located at the address given in (h) below;
b. request the correction of your Personal Data in our records in the event the information is inaccurate, misleading, out-of-date or incomplete upon validation and verification of the new information provided in person at our corporate offices located at the address given in (h) below;
c. request that your Personal Data shall only be kept for the fulfilment of the purpose of the collection of such information;
d. request for proof of policy and procedure in relation to the safeguard and guarantee of your Personal Data in our records;
e. request that we specify or explain its policies and procedures in relation to data and types of Personal Data handled by us;
f. communicate to us your objection to the use of your Personal Data for marketing purposes whereupon we will not use your Personal Data for these purposes in person at our corporate offices located at the address given in (h) below; and
g. withdraw, in full or in part, your consent given previously, in each case subject to any applicable legal restrictions, contractual conditions and a reasonable time period in person at our corporate offices located at the address given in (h) below;.
h. If you may make a request to access, review, amend and correct your Personal Data through:

          mTouche Technology Berhad
          Customer Service Department
          Suite 39-06 Menara Citibank
          165 Jalan Ampang
          50450 Kuala Lumpur
          Malaysia
          Fax No.: 03-2166 1028
          Email : pdpa@mtouche.com

6. Disclosure of Personal Data
The information we gather is not sold, given to, or otherwise shared with other organisations for commercial or any other purposes. We do, however, send out emails and/or SMS on behalf of selected organisations to those of our subscribers who have opted in to receive these messages. We send the messages directly, so at no time do the advertisers get to see users’ personal information – unless of course users respond or reply to these advertisements or mailings themselves.

The Personal Data provided to us will be kept confidential and we will seek your agreement, consent and authorisation to disclose your Personal Data to the following classes of parties:
a. any persons, government agencies, statutory authorities and/or industry regulators whom we are compelled or required to do so pursuant to any law;
b. any related companies and/or subsidiaries of mTouche, including those incorporated in the future;
c. our business partners and affiliates that provide related services or products in connection with our business;
d. our auditors, consultants, lawyers, accountants or other financial or professional advisers appointed in connection with our business;
e. our third party service providers, third party management companies, sub-contractors or other parties as may be deemed necessary by us to facilitate your dealings with us; and
f. our appointed service providers in relation of our loyalty programmes, for the purpose of delivery gift redemption and services.

Third parties are legally tasked with processing your Personal Data in line with principles specified by mTouche. Third parties are also held legally responsible for securing your Personal Data at an appropriate level of security in relation to applicable data protection laws and widely accepted industry standards.

You may at any time withdraw, in full or in part, your disclosure consent given previously, in each case subject to any applicable legal restrictions, contractual conditions and a reasonable time period in person at our corporate offices located at the address given in 5(h) above.

7. Consequences of Refusal / Failure to Provide Personal Data
The failure to provide the Personal Data may result in the following which we shall not be held liable for any of the consequences arising therefrom:
a. the inability of parties to formalize any contract and/or agreement and/or Agreement / Tenders / Letter of Awards / Employment Contract in relation to our products and/or services, or to hire human resource;
b. the inability for us to provide you with the notices, services and/or products requested;
c. the inability for us to update you with the latest product and/or launches;
d. the inability to complete commercial transactions in relation to our projects, products and/or services; and
e. the inability to comply with any applicable law, regulation, direction, court order, by laws, guidelines and/or codes applicable to us.

8. Protection of Personal Data
Your Personal Data will be kept and processed in a secured manner. The appropriate administrative and security safeguards, policies and procedures will be implemented, as far as practicable, in accordance to the applicable laws and regulations. We will, as far as practicable, aim to prevent any unauthorized and/or unlawful processing of, and the accidental loss, destruction or damage to your Personal Data.

mTouche is committed to taking appropriate technical, physical and organisational measures to protect your Private Data against unauthorised access, unlawful processing, accidental loss or damage, and unauthorised destruction of your Private Data.

To safeguard against unauthorised access to Private Data by third parties outside mTouche, all electronic Private Data held by mTouche is maintained on systems that are protected by secure networks. mTouche entities limit access to internal systems that hold Private Data to a select group of authorised users who are given access to such systems through the use of a unique identifier and password. Access to Private Data is limited to and is provided only to relevant users for the purpose of performing their official duties.

Compliance with these provisions will be required of all third-party administrators who may access your Private Data, as described in the ‘Disclosure of Personal Data’ in Section 6 above.

9. Language
In accordance to Section 7(3) Personal Data Protection Act 2010, this Policy is issued in both Bahasa Malaysia and English languages. In the event of any inconsistency, the English language version of this Policy shall prevail.

10. Your Privacy Preferences and How to Contact Us:
To learn more about our Privacy Policy, please read our Privacy Policy at http://www.mtouche.com/home/privacy-policy
If you wish for any clarification by us via any mode of communication, you may -
(a) email us to: pdpa@mtouche.com ;or
(b) write or fax to us at the following address –

mTouche Technology Berhad
Customer Service Department
Suite 39-06 Menara Citibank
165 Jalan Ampang
50450 Kuala Lumpur
Malaysia
Fax No.: 03-2166 1028
Email : pdpa@mtouche.com

11. Changes to this Policy
mTouche may need to modify this Policy as needed, for example, to comply with changes in business operations or laws and regulations. mTouche will post all changes to this policy.

MALAY

DASAR PRIVASI DAN PERLINDUNGAN DATA PERIBADI
Dasar Privasi dan Perlindungan Data Peribadi ini dikeluarkan kepada semua pelanggan sedia ada/masa depan, semua pembekal dan semua pekerja kami berikutan penguatkuasaan Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 pada 15 November 2013.

1. Pengumpulan Data Peribadi
Dalam urusan kamu dengan mTouche Technology Berhad dan/atau anak syarikat-syarikat dalam Kumpulan mTouche ("mTouche") kami akan meminta anda memberikan data dan maklumat tentang diri anda ("Data Peribadi") untuk membolehkan kami memasuki komersial urus niaga dengan anda atau menyampaikan notis, perkhidmatan dan/atau produk berhubung dengan perniagaan kami. Hal ini adalah relevan bagi proses perniagaan kami, pelaksanaannya, termasuk penyampaian notis, perkhidmatan dan/atau produk, pengurusan perhubungan pelanggan, tujuan perancangan berkenaan dengan produk akan datang, pelancaran produk baru dan acara-acara termasuk acara promosi dengan rakan kongsi perniagaan dalam projek atau perbandaran kami.

2. Data Peribadi
Data Peribadi tersebut mungkin tertakluk kepada undang-undang perlindungan data, privasi dan undang-undang serupa lain yang terpakai dan mungkin merangkum tetapi tidak terhad kepada maklumat tentang nama, tarikh lahir, nombor kad pengenalan, nombor paspot, alamat, jantina, bangsa, kewargenegaraan, maklumat perhubungan dan alamat e-mel.

3. Tujuan Pengumpulan Data Peribadi
Data Peribadi tersebut akan dikumpul dan diproses oleh kami untuk tujuan-tujuan berikut:
a. penghantaran notis-notis, perkhidmatan atau produk-produk dan pemasaran perkhidmatan atau produk tersebut sama ada pada masa kini atau di masa hadapan, kepada anda;
b. agar anda dapat memasuki perjanjian dan/atau kontrak yang perlu untuk membeli produk dan/atau harta daripada kami;
c. pemeliharaan dan penjagaan rekod-rekod dan perkembangan pelanggan;
d. tujuan yang diperuntukkan dengan nyata dalam sebarang perkhidmatan atau produk khusus yang ditawarkan oleh kami;
e. pemasaran dan aktiviti-aktiviti pemprofilan pelanggan berhubung projek-projek, produk-produk dan servis-servis terkini kami;
f. perlaksanaan perjanjian dan/atau kontrak yang diperlukan untuk projek-projek, produk-produk dan servis-servis kami kepada kamu;
g. penilaian kredit, pemeriksaan kewangan dan latar belakang jika dan apabila difikirkan perlu;
h. penyimpanan rekod dalaman kami;
i. pengelakkan jenayah (termasuk tetapi tidak terhad kepada penipuan, pengubahan wang haram);
j. memenuhi sebarang keperluan undang-undang atau kawal selia berkaitan dengan penyediaan perkhidmatan dan produk oleh kami dan untuk membuat pendedahan di bawah keperluan sebarang undang-undang yang terpakai, peraturan, arahan, perintah mahkamah, undang-undang kecil, garis panduan, pekeliling, kod yang terpakai kepada kami atau mana-mana syarikat ahli Kumpulan kami;
k. membolehkan kami menghantar maklumat kepada anda melalui e-mel, kaedah telekomunikasi (panggilan telefon atau pesanan teks) atau media social tentang produk dan perkhidmatan yang ditawarkan oleh pihak ketiga tertentu yang kami anggap mungkin menarik minat anda tetapi semasa berbuat demikian kami akan terus mengawal Data Peribadi anda dan kami tidak akan mendedahkan Data Peribadi anda kepada pihak ketiga tanpa kebenaran terdahulu anda;
l. apa-apa transaksi komersial lanjut berkenaan projek-projek, produk-produk dan servis-servis kami;

4. Sumber Data Peribadi
Data Peribadi akan dikumpul, diproses dan diguna oleh kami diperoleh dari keseluruhannya dengan sah dan telus seperti:
a. perjanjian-perjanjian dan kontrak-kontrak untuk perkhidmatan kami;
b. borang-borang pendaftaran rasmi (sama ada elektronik atau cetakan) showcases, pameran-pameran atau mana-mana acara promosi yang lain;
c. Permintaan rasmi untuk bentuk Maklumat yang disediakan untuk anda oleh pekerja atau ejen kami;
d. mana-mana e-mel atau apa-apa surat-menyurat yang kami terima daripada anda yang meminta maklumat atau membuat sebarang pertanyaan;
e. apa-apa bentuk yang telah diberikan di laman web kami atau mana-mana laman web dikontrakkan oleh kami;
f. apa-apa rujukan daripada seseorang yang telah dimasukkan disahkan butiran kenalan peribadi mereka;
g. surat tawaran daripada institusi kewangan (tempatan dan asing) untuk pinjaman pra- diluluskan;
h. kad-kad perniagaan yang diberikan atau diberi kepada pekerja, ejen, broker atau rakan-rakan ; atau
i. apa-apa dokumen (termasuk tetapi tidak terhad kepada bentuk berkanun dan pulangan) yang telah dihantar kepada kami untuk pemprosesan.

Tiada masa langsung berkenaan apa-apa Data Peribadi dibeli oleh kami atau dengan apa cara komersial yang diperolehi melalui pembelian atau perdagangan yang tidak sah dan menyalahi undang-undang Data peribadi pangkalan data atau senarai.

5. Hak Akses dan Pembetulan
Anda mempunyai hak untuk meminta akses dan pembetulan Data Peribadi anda di dalam rekod-rekod kami:
a. meminta akses kepada Data Peribadi anda di dalam rekod-rekod kami untuk tujuan verifikasi. Kami juga boleh akses dan menyelidik kesemua Data Peribadi yang dipegang oleh kami sendiri di pejabat-pejabat korporat kami yang terletak di alamat yang diberikan pada perenggan (h) di bawah;
b. meminta pembetulan kepada Data Peribadi anda di dalam rekod-rekod kami jikalau maklumat tersebut adalah tidak tepat, salah nyata, ketinggalan zaman atau tidak lengkap untuk pengesahan dan pengesahan maklumat yang baru sendiri di pejabat-pejabat korporat kamiyang terletak di alamat yang diberikan pada perenggan (h) di bawah;
c. meminta bahawa Data Peribadi anda hanya akan disimpan untuk memenuhi tujuan-tujuan pengumpulan maklumat tersebut;
d. meminta bukti polisi dan prosedur berkenaan keselamatan dan kepastian Data Peribadi anda di dalam rekod-rekod kami;
e. meminta agar kami menyatakan atau menjelaskan dasar dan prosedurnya berkaitan dengan data dan jenis Data Peribadi yang dikendalikan oleh kami;
f. memaklumkan kepada kami bantahan anda tentang penggunaan Data Peribadi anda bagi tujuan pemasaran dan dengan itu, kami tidak akan menggunakan Data Peribadi anda bagi tujuan ini sendiri di pejabat-pejabat korporat kami yang terletak di alamat yang diberikan pada perenggan (h) di bawah;
g. menarik balik, dengan sepenuhnya atau sebahagiannya, kebenaran anda yang diberikan sebelum ini, dalam setiap keadaan tertakluk kepada sebarang sekatan undang-undang yang terpakai, syarat-syarat kontrak dan tempoh masa yang munasabah sendiri di pejabat-pejabat korporat kami yang terletak di alamat yang diberikan pada perenggan (h) di bawah; dan
h. Anda boleh membuat permintaan untuk mengakses, menyelidik, mengubah dan membetulkan Data Peribadi anda melalui:

          mTouche Technology Berhad
          Customer Service Department
          Suite 39-06 Menara Citibank
          165 Jalan Ampang
          50450 Kuala Lumpur
          Malaysia
          Fax No.: 03-2166 1028
          Email : pdpa@mtouche.com

6. Pendedahan Data Peribadi
Maklumat yang kami dikumpul tidak dijual, diberikan kepada, atau sebaliknya berkongsi dengan organisasi-organasi lain untuk tujuan komersial yang lain atau mana-mana. Kami, bagaimanapun, menghantar e-mel dan/atau SMS bagi pihak organisasi dipilih kepada pelanggan-pelanggan kami yang telah memilih untuk menerima mesej-mesej ini. Kami menghantar mesej-mesej secara langsung, maka pada masa yang singkat pengiklan-pengiklan tidak akan dapat melihat maklumat peribadi pengguna-pengguna - kecuali dari pengguna-pengguna tentu bertindak balas atau membalas iklan-iklan ini atau mel sendiri.

Data Peribadi yang diberikan kepada kami akan disimpan dengan sulit dan kami akan mendapatkan persetujuan anda, kebenaran dan pemberian kuasa untuk mendedahkan Data Peribadi anda kepada kelas-kelas pihak-pihak yang berkenaan:
a. apa-apa orang, agensi kerajaan, autoriti berkanun dan/atau pengawal industri yang mana kami diwajib atau diperlukan untuk berbuat demikian menurut apa-apa undang-undang;
b. apa-apa syarikat berkenaan dan/atau anak syarikat mTouche, termasuk yang diperbadankan pada masa depan;
c. rakan-rakan dan sekutu perniagaan kami yang menyediakan perkhidmatan atau produk berkaitan berhubung dengan perniagaan kami;
d. juruaudit, pakar perunding, peguam, akauntan atau penasihat kewangan atau professional kami yang lain yang dilantik oleh kami berhubung dengan perniagaan kami;
e. pembekal pihak ketiga, syarikat pengurusan pihak ketiga, subkontraktor atau pihak-pihak lain yang difikirkan perlu oleh kami untuk memudahkan perurusan anda dengan kami; dan
f. penyedia perkhidmatan yang dilantik oleh kami berhubung dengan program kesetiaan kami, bagi tujuan penyampaian hadiah yang ditebus dan perkhidmatan.

Pihak-pihak ketiga adalah mengikut undang-undang untuk memproses Data Peribadi anda selaras dengan prinsip-prinsip yang dinyatakan oleh mTouche. Pihak-pihak ketiga juga akan bertanggungjawab secara undang-undang bagi mendapatkan Data Peribadi anda pada tahap keselamatan yang sesuai berhubung dengan undang-undang perlindungan data yang berkenaan dan piawaian industri diterima secara meluas.

Anda boleh pada bila-bila masa menarik balik, sepenuhnya atau sebahagiannya, persetujuan pendedahan anda yang diberikan sebelum ini, dalam setiap kes tertakluk kepada apa-apa sekatan yang ada undang-undang, syarat-syarat kontrak dan tempoh masa yang munasabah orang di pejabat-pejabat korporat kami yang terletak di alamat yang diberikan pada perenggan 5(h) di atas.

7. Akibat Keengganan/Kegagalan Membekalkan Data Peribadi
Kegagalan membekalkan Data Peribadi mungkin akan mengakibatkan seperti berikutnya yang mana kami tidak akan bertanggunjawab atas sebarang akibat yang timbul daripadanya -
a. ketidakupayaan pihak-pihak untuk melaksanakan apa-apa kontrak dan/atau perjanjian berkenaan produk-produk dan/atau servis-servis kami;
b. ketidakupayaan untuk kami menghantarkan notis-notis, perkhidmatan-perkhidmatan dan/atau produk-produk yang diminta kepada pelanggan/ bakal perkhidmatan;
c. ketidakupayaan untuk kami mengemaskinikan anda berkenaan produk dan/atau pelancaran terkini kami;
d. kegagalan menyempurnakan transaksi-transaksi komersial berkenaan projek-projek, produk-produk dan/atau servis-servis kami; dan
e. kegagalan untuk mematuhi apa-apa undang-undang, regulasi, arahan, perintah mahkamah, undang-undang kecil, garis panduan dan/atau kanun yang terpakai terhadap kami.

8. Perlindungan Data Peribadi
Data Peribadi anda akan disimpan dan diproses dalam cara yang selamat. Kawalan-kawalan, polisi-polisi dan langkah-langkah pentadbiran dan keselamatan yang sesuai akan dilaksanakan, setakat yang dapat dilaksanakan, selaras dengan undang-undang dan peraturan yang terpakai. Kami akan, setakat yang dapat dilaksanakan, cuba mengelakkan pemprosesan yang tidak dibenarkan dan/atau melanggar undang-undang, dan kehilangan, kemusnahan atau kerosakan yang tidak disengajakan kepada Data Peribadi anda.

mTouche adalah komited untuk mengambil langkah-langkah yang sesuai teknikal, fizikal dan organisasi untuk melindungi Data Peribadi anda terhadap capaian yang tidak dibenarkan, pemprosesan menyalahi undang-undang, kerugian atau kerosakan akibat kemalangan, dan kemusnahan yang tidak dibenarkan Data Peribadi anda.

Untuk melindungi terhadap akses yang tidak dibenarkan kepada Data Peribadi oleh pihak-pihak ketiga di luar mTouche, semua elektronik Data Peribadi yang dipegang oleh mTouche dikekalkan pada sistem yang dilindungi oleh rangkaian yang selamat. Entiti-entiti mTouche menghadkan akses kepada sistem dalaman yang memegang Data Peribadi untuk kumpulan terpilih daripada pengguna-pengguna yang dibenarkan yang diberi akses kepada sistem tersebut melalui penggunaan pengecam unik dan kata laluan. Akses kepada Data Peribadi adalah terhad kepada dan yang hanya diberikan kepada pengguna-pengguna yang berkaitan bagi melaksanakan tugas rasmi mereka.

Mematuhi peruntukan ini akan diperlukan bagi semua pentadbir pihak ketiga yang boleh mengakses Data Peribadi anda, seperti yang dinyatakan dalam "Pendedahan Data Peribadi" dalam perenggan 6 di atas.

9. Bahasa
Menurut Seksyen 7(3) Akta Perlindungan Data Peribadi 2010, Notis ini dikeluarkan dalam kedua-dua Bahasa Malaysia dan Inggeris. Di dalam keadaan mana terdapat ketidakseragaman, versi Bahasa Inggeris Notis ini akan digunapakai sebagai dokumen pertama.

10. Pilihan Privasi anda dan Hubungi kami di:
Untuk mendapatkan maklumat lanjut berkenaan Dasar Privasi kami, sila baca Dasar Privasi kami di http://www.mtouche.com/home/privacy-policy
Jika anda ingin untuk apa-apa penjelasan dengan kami melalui apa jua cara komunikasi, anda boleh -
(a) emel kami kepada: pdpa@mtouche.com ;or
(b) tulis atau faks kepada alamat yang berikutnya -

          mTouche Technology Berhad
          Customer Service Department
          Suite 39-06 Menara Citibank
          165 Jalan Ampang
          50450 Kuala Lumpur
          Malaysia
          Fax No.: 03-2166 1028
          Email : pdpa@mtouche.com

11. Pindaan-pindaan pada Dasar
mTouche mungkin perlu mengubah Dasar ini seperti yang diperlukan, sebagai contoh, untuk mematuhi perubahan dalam operasi perniagaan atau undang-undang dan peraturan-peraturan. mTouche akan mencatat semua perubahan kepada Dasar ini.